Grunden är grunden

Som jag skrev i förra inlägget så har jag gått tillbaka för att fokusera på grunderna. Då har jag tänkt mig allt man använder i vardagen som Inkallning, hundmöten, vänta på varsegod, gå i koppel, gå lös, stanna och allt det där! Jag har valt att vid inkallning köra 2 olika övningar:
1. En person (i detta fall jag) har en leksak hunden älskar, den andra personen har en tråkigare leksak (Viktigt med den skillnaden på leksakerna). Man låter hunden vara lös eller i långlina och personen med tråkig leksak lockar med leksaken och ser inbjudande ut men får inte låta. När hunden rör sig mot personen ropar jag och om hunden vänder mot mig så belönar jag och är super rolig men om hunden inte kommer så drar den andra personen bort leksaken och står som en staty tills hunden kommer till mig!
Nästa är ganska lik men man kan göra det själv:
2. Du har hunden i långlina som du håller i. Kasta iväg en halvrolig leksak och låt hunden springa efter men när hunden springer efter så kallar du in (Viktigt att bara ropa en gång) och om hunden vänder mot dig så belönar du med den super roliga leksaken. (Viktigt med den stora skillnaden på leksakerna)Om hunden inte kommer till dig så tar du tag i långlinan så hunden inte kan koma fram till den andra leksaken och om hunden då springer till dig så belöna annars börja om från början.
 
Vi har hunnit med 1 pass ännu och ser redan resultat men ska fortsätta jobba på detta för en inkallning som sitter till 100% i alla sitvationer!
Vi har fortsatt hundmötes träningen och jag kör nu att jag sätter henne ner framför mig när det kommer en hund. Belönar med massa godis och tanken är att jag ska fortsätta detta men ska kräva att hon kollar på mig och då belöna men dit har vi inte kommit än. Vill inte slarva eller skynda på i träningen så jag blir tvungen att gå tillbaka igen utan nu kör vi detta nogrant från start!
Något jag har stor användning av är "stanna" så har kört det med trotts hon kan det ganska bra! Här har jag kört att hon fått sitta/stå/ligga och jag börjat med att bara gå runt henne och belöna om hon stannar kvar. Sedan att jag lägger lite godis/en leksak framför henne och går runt sedan belönar om hon stannar kvar. Fortsatt på detta genom att kasta godis och leksaker runt henne och om hon då ligger kvar så belönar jag. Här har vi kommit ganska långt så jag kan kasta leksaker och godis runt henne om hon sitter eller ligger men eftersom vi inte lärt in "stå" ännu så får det vänta!
"Varsegod" har jag allmänt bara kört att hon måste vänta på ett "varsegod" och söka ögonkontakt innan hon får gå ut/in genom dörrar, få mat, hälsa på människor, hälsa på hundar osv. Detta går ganska bra det är när hon ser hundbästisarna eler när vi ska ut genom dörren som hon kan kasta sig ut så vi har lite kvar där! Vill ha en lugn utgång där jag går först och att hon inte ska kasta sig och gnälla sig fram till hundar utan vänta lugnt på ett "varsegod" först!
Har faktiskt även försökt få ett snabbare och bättre sitt/ligg där jag helt enkelt kört bara att sätter/lägger hon sig inte direkt så trycker jag försiktigt ner henne. Detta har väldigt snabbt gett stora framsteg och nu sätter/lägger hon sig direkt om jag inte ber henne göra något och väntar med ögonkontakt på godis. Vi jobbar vidare lite för att hon ska bli säkrare på vad hon ska göra när jag bara säger kommandot utan att visa då hon kan sega liite när hon inte är säker på vad hon ska göra!
 
Vi jobbar vidare på detta och hoppas på stora framsteg! Liten bild på Brandy och Lexie från vår Dogparkour dag<3
 

Kommentera?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback